Biografie

Al van kleins af aan zing ik: in de kerk, (school)bandjes, talentenjachten, etc. Na het winnen van de “Nederlandse freestyle dance/rap/singer award” in 1990, ging ik op tournee met AVRO’s-roadshow: “Driemaal doordraai” en begon mijn professionele zangcarrière.

Begin jaren negentig trad ik voornamelijk op in grote discotheken en op ‘de’ bekende poppodia in de Randstad en het Ruhrgebied (D). Mijn debuut-single “Keep loving you” kwam ook in deze periode uit en er volgde nog drie singles. Verschillende tracks kwamen wereldwijd uit op verzamel-CD’s. Mijn artiestennaam was in deze periode “Dawy Valentine”.

In de tweede helft van de jaren negentig vormde ik samen met DJ/Producer Vincent Hendriks de dance-act “The Course”. Verschillende tracks verschenen in het buitenland op verzamel-CD’s en de single “Ready or not” kwam hoog in verschillende hitlijsten binnen; in Engeland kwam de single zelfs op nummer vijf binnen! De volgende hitsingle, “Ain’t nobody”, werd ook een succes en kwam wederom hoog binnen in Engeland (nr. 8). Het buitenland omarmde “The Course” en er kwamen nog drie singles uit. De songs, videoclips en live-optredens werden goed ontvangen en er volgde veel internationale optredens. Het avontuur “The Course” werd in 1999 afgesloten met een CD-album.

In 2000 was ik één van de acht finalisten van “Het Nationaal Songfestival”. Ondanks dat het voor mij geen groot succes werd (Linda Wagenmakers won overtuigend de finale), vond ik het geweldig om mee te hebben mogen doen doen en genoot ik van de sfeer en de hype rond zo’n nationale finale. In 2000 startte ik mijn eigen blackgospel-theaterproductie; “Dewi & The Spirit Of Joy” en trad vervolgens met twee producties in ruim 50 theaters/schouwburgen/concertzalen op. De cast bestond naast mij uit Linda Wagenmakers, Tarif Heljanan Guillaume Noten, Marjorie Lammerts, het gospelkoor The Inspirational Community Gospel Choir, een zeskoppige live-band en een dirigent. De vocalisten Adriana Romijn, Owen Hofwijks en Caroline Dest hebben ook meerdere keren als gastsolist meegedaan.

Met mijn Molukse theatergroep “Silahkan” heb ik ook met veel succes in diezelfde periode getourd. Tijdens de afgelopen 35 jaar heb ik aan verschillende losse projecten meegewerkt. Tijdens de vele studio-uren als sessiezangeres heb ik bijvoorbeeld een Adidas-commercial t.b.v. MTV-Europe ingezongen, stond ik tijdens de pers-presentatie van de “Lion King” de broadway-sterren vocaal bij, heb ik backingvocals verzorgd tijdens TV-optredens in Belgie en Nederland en in 2005 als leadzangeres meegewerkt aan de single “In this world” (Eurasia), naar aanleiding van de ‘Tsunami’ (kerst 2004) in Azië. De opbrengst van deze CD ging naar het Liliane Fonds t.b.v. het getroffen gebied.

Ik heb 20 singles en 3 albums uitgebracht en sta met verschillende tracks op verzamel cd’s, die in ruim 40 landen zijn uitgebracht. Ik doe verschillende uitstapjes als gastzangeres bij grote koren als blackgospelzangeres en word gevraagd bij verschillende bands, om ze te versterken. Daarnaast doe ik nog steeds freelance studiowerk met zo nu en dan een clip erbij en verzorg ik samen met zangcollega’s de zang tijdens huwelijksvoltrekkingen……al met al heel veelzijdig, maar daar laat ik het niet bij hoor……. ik deed namelijk auditie bij een nieuw tv programma genaamd: THE BIG AUDITION “The Big Audition” was te zien op NPO3 en werd uitgezonden op 7 juli 2019, waar ik de auditie heb gewonnen!!

Tegenwoordig zing ik bij het meest gevraagde en bekendste koor van Nederland: het ZO!GOSPEL CHOIR…..Ik heb mooie vooruitzichten met dit koor, zo staan we met niemand minder dan Roue Verveer tijdens zijn kerstshows in de Meervaart in Amsterdam en zijn we het voorprogramma van niemand minder dan Gregory Porter….. Ik ben helemaal in mijn element, zoals ik het zeg: Zingen is echt mijn lust en mijn leven, hier geniet ik van en ik wil iedereen van mee laten genieten…..